Consciència i Justícia és una iniciativa que neix del cor de les persones que estimem la justícia i que convida a unir tothom que senti la necessitat de transformar-se per transformar la justícia i fer una justícia justa.
La situació actual i el transhumanisme que comença a bategar amb força, requereix més que mai una mirada benevolent i crítica cap a la justícia on es veu necessària la implicació de tothom, tant operadors jurídics com ciutadans. Calen reflexions serenes i pràctiques, transdisciplinàries dirigides a humanitzar la justícia i que incideixin en la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania i de retruc a la pau social.
Per transformar i construir una Nova Justícia cal primer de tot una mirada interior i després, una mirada holística (interactiva i de conjunt) i quàntica (construcció a partir de la seva observació) des de l’humanisme, la tendresa, la sensibilitat. No n´hi ha prou amb declaracions d´intencions calen urgentment accions sistèmiques, personals i globals dirigides des del cor.
El panorama actual de crispació i indignació generalitzada cap a la justícia està titllada de molts adjectius negatius com: tancada, rígida, deshumanitzada, congestionada, burocratitzada, lenta, cara, sovint desorganitzada, poc receptora dels canvis socials i avenços tecnològics…. Una justícia irreal, llunyana, insatisfactòria i inaficient que acostuma a generar desconfiança, frustració, descontent i malestar físic i emocional, també entre els mateixos operadors jurídics.
Si ens sembla viure immersos en un desprestigi creixent i sense aturador d´un dels pilars fonamentals de la salut democràtica d´un país, Per què no probem transformar la justícia i la seva acció des d´un nou paradigma? Què ens impedeix acompanyar la justícia d´adjectius positius? Per què no construir una justícia oberta, flexible, humanitzada, desburocratitzada, ràpida, més econòmica i organitzada, receptora dels canvis socials i els avenços tecnològics? Una justícia real, propera, que es preocupa pel benestar físic i emocional de les persones, més satisfactòria i eficient? Una justícia que generi satisfacció i confiança ciutadana que cuidi també el benestar de tots els operadors jurídics?
Si ens formen en el valor de justícia que resideix al nostre cor, despertarem en un estat de consciència individual i col·lectiva regeneradora, saludable i capaç de construir la justícia que volem i necessitem, la que tenim dins nostre, descobrirem que una altra justícia és possible i que depèn de nosaltres mateixos guarir-la, retornar-li el paper i el respecte que li correspon. En definitiva, recuperar l´auctoritas genuïna que se li atorga des de la saviesa ancestral, no des de la vindicació sinó des de la comprensió del conflicte.
Necessitem una mirada fresca, tranquil·la, oberta i diferent sobre la Vella Justícia, que contempli la introducció real a les seves estructures de tècniques de comunicació No Violenta. Cal primer de tot, una revisió del llenguatge judicial de les normes i també el que s empra als escenaris judicials, el qual no acostuma a ser tranquil.
Alvirem una justícia que respecti i escolti les víctimes i les seves necessitats, que doni una oportunitat guaridora a totes les parts implicades en el conflicte. Calen també noves eines pedagògiques i de coneixement en la formació de juristes i en general per a tots els operadors jurídics que, d’una manera o altra, intervinen al món del dret i de la justícia. Cal que aquests instruments estiguin connectats a la pràctica diària amb l´espiritualitat laica, guiats pel seny, l´equitat, i l´humanitat, els quals són importants per millorar la qualitat del treball i la satisfacció personal.
Indispensables també noves parets mestres per la funció judicial aprofundides en principis i valors alguns dels quals, Consciència i Justícia reflecteix als seus Estatuts. Cal edificar una administració de justícia d´estructura sòlida per assegurar-li un bon funcionament que s´emparada en valors metajurídics i cívics per assolir la seva raó de ser: servir als ciutadans, transmetre’ls confiança i en definitiva, contribuir al benestar de la ciutadania. Només així recuperarà el seu respecte i prestigi.
Hem de revisar a fons la situació actual del nostre sistema judicial on guanyar un plet no sempre garanteix un resultat satisfactori o la solució del problema.
Cal superar una administració de justícia on els mateixos operadors jurídics viuen amb frustració i pessimisme la seva professió, per causes que van més enllà de la manca de recursos econòmics i humans.
Tenim una societat cada cop més complexa que projecta sobre la justícia nous reptes i conflictes no ben resolts pel sistema judicial i per les lleis. Un pilar que demana a crits una anàlisi i reflexió profunda per trobar solucions justes i dignes. Per tot això, convé virar sense por dels canvis, sortir de la zona de confort i posar rumb cap a una justícia diferent, cercant vies originals i pràctiques que transformin la nostra consciència per transformar la justícia. En aquest camí de transformació hem d’incidir en la connexió necessària amb el nostre veritable esperit de justícia, en la reflexió intel·lectual, en l’experiència i en la pràctica per oferir solucions noves, creatives, humanes, amables, possibles i realistes.
En definitiva, si volem una justícia justa, assenyada, humana i curativa l’hem de sentir primer com a nostra, només així podrem confiar-hi i sentir que ens representa. Aquest repte de justícia és també d’abast mundial i tots tenim la nostra quota de responsabilitat. Insisteixo, crec que la recepta és senzilla i econòmica, només cal connectar-nos i nodrir-nos amb el nostre sentit interior de justícia des de la humanitat que és d’on neix la força necessària per transformar les estructures i el funcionament d’aquesta gran màquina sense cor. Tanmateix, no servirà de res el trànsit cap a un nou paradigma de justícia si el camí no està il·luminat amb la força transformadora de la generositat i la veritat i ens deixem arrossegar per actituds egoiques.
Aquesta no és una reflexió passatgera o superficial, ja que ens hi va la nostra existència com a éssers humans perquè una societat sense justícia és una societat sense cor i una societat sense cor està abocada a la barbàrie.
Sempre tenim la llibertat d’escollir entre justícia o barbàrie.
Elisabet Ferran (Presidenta CiJ)